Vogelgriepvirus H5N8 in Nederland aangetroffen

Wat betekent dit voor het prepareren van vogels?

Zoals u wellicht in het nieuws hebt vernomen is het vogelgriepvirus H5N8 in Nederland aangetroffen. Vooralsnog is het virus alleen vastgesteld bij trekvogels als eenden en futen maar het is niet uitgesloten dat in de loop van de tijd ook andere vogelsoorten slachtoffer zullen worden.

Het advies van de NVP:

- Laat dode vogels liggen
- Overweeg of het verstandiger is om voorlopig geen (trek-)vogels aan te nemen en recent aangeboden vogels weg te gooien
- Raadpleeg voor meer informatie de site van het RIVM (site van het RIVM)

Onderstaande tekst geeft meer informatie over het vogelgriepvirus H5N8 (tekst: RIVM)

Aviaire Influenza

Aviaire influenza, ook wel vogelgriep of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor onder andere pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor.

Huidige uitbraak vogelgriep H5N8
Begin november 2016 zijn de eerste watervogels gevonden die besmet zijn met het vogelgriepvirus H5N8. De overheid heeft daarom verschillende maatregelen genomen om introductie van deze vogelgriep in de pluimveesector te voorkomen. Meer informatie over dit vogelgriepvirus H5N8 is te vinden in de vragen en antwoorden over vogelgriep.

Wat is vogelgriep (aviaire influenza)?
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen.

Ziekteverschijnselen
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Aziƫ zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

Besmetting en preventie
In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Als een vogelgriepvirus leidt tot ernstige ziekteverschijnselen bij dieren, wordt overwogen om mensen die nauw contact hebben met besmette dieren virusremmers aan te bieden. Deze medicijnen verkleinen de kans dat mensen vogelgriep krijgen. Er bestaat geen specifiek vaccin voor mensen tegen vogelgriep.