Informatie

Secretariaat

N.V.P.
T.a.v. J.W. van Hout
Leerlooiersgilde 6
1671 LT Medemblik
Tel. 0227 542631

Agenda

6-8 oktober 2017, Workshop prepareren, Woldhuis, Apeldoorn

18 november 2017, NK prepareren, Museum Fryslan, Leeuwarden

23-25 maart 2018, Workshop prepareren, Woldhuis, Apeldoorn

Handige links

Mijn RVO
Dienst regelingen

Aanvragen merktekens
Dienst regelingen

Dutch Wildlife Health Center
Dienst regelingen

 

Dood dier gevonden

In het verleden moest u met een dood dier naar het politiebureau om een vervoersverklaring te halen. Met deze vervoersverklaring mocht u het dode dier 3 dagen onder u hebben om het binnen deze tijd naar een preparateur te brengen. Per 1-1-2017 is deze regeling veranderd.

U kunt vanaf 1-1-2017 met het te prepareren dier direct naar de preparateur van uw keuze gaan. Deze preparateur zal de administratie rond het dier verder afhandelen. Hij/zij heeft hiervoor uw gegevens nodig (naam, adres en telefoonnummer). Deze gegevens zullen, samen met de soortnaam van het te prepareren dier, in een digitaal systeem van RVO worden ingevoerd. Het dier krijgt een merkteken met een uniek nummer waaraan een controleur kan herleiden wie het dier heeft geprepareerd en of de juiste procedure is gevolgd.

Bederf

Een dier is bedorven als:
u voorzichtig aan de veertjes/haren (b.v. op de buik) trekt en deze laten los.
u zachtjes met een vinger langs een ooglid wrijft en de veren/haren laten los.
het dier duidelijk een 'rottende' geur afgeeft.

Bewaren

U dient het dode dier in een vriezer te bewaren. Stop het dier in een plastic tas (zonder kranten!) welke goed afsluitbaar is, bijvoorbeeld de zo genaamde Ziplock-zakken met 'drukribbels'.

Risico volksgezondheid

Het hanteren van dode dieren en de preparatie ervan kan schade aan de gezondheid opleveren door de overdracht van ziektekiemen van dieren en daarmee aanleiding geven tot een zogenoemde zoönose.

Zoönosen

Er zijn talloze typen zoönosen bekend, in principe kunnen ze door iedere diersoort veroorzaakt worden, ook huisdieren. Een zoönose kan ernstige ziekteverschijnselen geven, maar ook zonder klachten verlopen.
De overdracht van de oorzakelijke ziektekiemen kan op alle denkbare manieren plaatsvinden, ook door de lucht. Het diepvriezen van dode dieren heeft vrijwel nooit een preventief effect op de overdracht van ziektekiemen. De gebruikelijke hygiëne maatregelen, zoals handen wassen, dienen in acht genomen te worden. Dit kan de kans op besmetting verlagen, maar niet geheel voorkomen
Indien medische behandeling gezocht wordt wegens klachten, verdient het sterke aanbeveling te melden dat omgang met dode dieren heeft plaatsgevonden.
Bij de NVP zijn in haar meer dan 35-jarige bestaan geen gevallen van zoönosen bekend geworden bij haar leden.