Dood dier
Als u een inheemse vogel, zoogdier of zelfs reptiel verkrijgt, bijvoorbeeld een verkeersslachtoffer, dan is de kans zeer groot dat daarvoor wettelijke regels van kracht zijn.
Ook voor veel ‘exotische’ soorten, zoals bijvoorbeeld papegaaien, gelden wettelijke regels.
In het algemeen stellen deze regels zowel beperkingen aan het bezit en de handel in ‘dieren’. Overigens zijn ook sommige insecten, planten en lagere levensvormen soms beschermd.
De wettelijke regels zijn neergelegd in de Omgevingswet en zijn bijzonder omvangrijk en complex.
Onderstaand wordt een compacte omschrijving gegeven van wat te doen als u een dode ‘inheemse’ vogel of ander dier vindt.
Wilt u een exotische soort laten prepareren, dan zal het per soort verschillen welke regels er gelden en krijgt u mogelijk te maken met de CITES-regelgeving.
Vogel
Als u een dode vogel vindt en deze is, zoals de wet het omschrijft, ‘kennelijke buiten schuld of medeweten van de vinder om het leven gekomen’, dan biedt de wet twee mogelijkheden. U kunt de vogel naar een preparateur brengen om hem te laten opzetten, of u gaat dit zelf doen.
In beide gevallen moet de vogel binnen drie dagen worden geregistreerd bij het ministerie, door de preparateur of door u als u hem zelf wilt prepareren.
De wijze waarop dit – digitaal – dient te gebeuren vindt u op de site van RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/beschermde-dieren-en-planten/vogels-prepareren. Ook de merktekens die aan het preparaat moeten worden bevestigd, kunnen bij RVO worden verkregen.
Alle Europese vogelsoorten zijn beschermd, er zijn echter geen vogelsoorten aangewezen die niet geprepareerd mogen worden, alle soorten zijn voor de wet gelijk.
Tot slot, een dergelijke opgezette inheemse vogel mag niet verhandeld of zelfs maar overgedragen worden aan derden, ook niet als gift.
Ander dier: zoogdier, reptiel en amfibie
De bescherming van zoogdieren, reptielen en amfibieën is in de wet anders geregeld dan bij de vogels.
De meeste soorten zijn beschermd en ook hier geldt dat de eigenaar geen schuld of medeweten mag hebben aan de dood van het dier. Het prepareren is in dat geval in principe mogelijk zonder verdere wettelijke verplichtingen.
Echter, en anders dan bij vogels, is voor een beperkt aantal soorten het bezit en dus het prepareren verboden. Het betreft soorten die ‘strikt’ beschermd zijn, bijvoorbeeld de otter, de bever, alle vleermuizen en de zandhagedis. Bij twijfel of een soort ‘strikt beschermd’ is, kunt u terecht bij RVO.
Eisen voor uw administratie
Regelmatig vraagt RVO de administratie op bij aanvragers van vergunningen, ontheffingen, merktekens, enzovoort. Dit ter controle van de legale herkomst van dieren of planten. Soms komt het voor dat de administratie niet volledig is. De eisen voor de administratie zijn in de Regeling Natuurbescherming aangepast. Hieronder vindt u eisen waaraan uw administratie moet voldoen.
- de wetenschappelijke soortnaam van het dier of de plant en het aantal dieren of planten van die soort
- de datum en de plaats van verkrijging van het dier of de plant
- de naam, het adres en het land van de leverancier van wie u het dier of de plant heeft gekregen
- het land van herkomst van het dier of de plant
- het nummer van het bij de verkrijging van het dier of de plant behorende CITES-document
- de datum en de plaats van vervreemding van het dier of de plant
- de naam, het adres en het land van de afnemer van het dier of de plant
- het nummer van het bij de vervreemding van het dier of de plant behorende CITES-document
- de datum van de geboorte en het aantal nakomelingen van een dier
- gegevens over de soort en code van de merktekens
- de datum van aanbrenging van merktekens aan het dier of de plant
- de datum en plaats van sterfte van het dier of de plant
Uw administratie staat op naam, is volledig en heeft een logische indeling en opeenvolgende nummering. Controle van uw administratie moet direct mogelijk zijn. Alle vereiste gegevens zijn duidelijk en toegankelijk. Alle aantekeningen en documenten die gaan over het bezit en verhandelen van de dieren of planten zijn aanwezig, bijvoorbeeld rekeningen en vrachtbrieven.
Ook direct op de hoogte gehouden worden? Meld u aan voor deze gratis nieuwsbrief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via deze link: Abonnement CITES nieuwsbrief aanvragen.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, CITES Nieuwsbrief dd. 30 januari 2019.