Leren prepareren

Het najaarsworkshopweekend van 11 t/m 13 oktober is volgeboekt.


In verband met de onzekere toekomst van 'Het Woldhuis' na oktober 2024, is het onduidelijk of we verder kunnen gaan met de NVP workshopweekenden. Zodra er meer duidelijk is zullen we dat hier op de site laten weten.

 

In Nederland bestaat geen beroepsopleiding om opgeleid te worden tot preparateur. Eén van de doelstellingen van de NVP is het bevorderen van de kennis en vaardigheden van preparateurs. De NVP organiseert daarom workshopweekenden zodat geïnteresseerden kennis kunnen maken met dit prachtige vak. Uiteraard zeer leerzaam, maar niet bedoeld als opleiding, daarvoor is het weekend simpelweg te kort. De NVP onderhoudt goede contacten met aanbieders van cursussen en workshops op het gebied van taxidermie.

NVP workshopweekend

De NVP organiseert tweemaal per jaar een 'workshopweekend' prepareren. Deze weekenden zijn niet bedoeld als opleiding maar als introductie. De NVP wil op deze manier mensen de gelegenheid bieden kennis te maken met dit bijzondere en prachtige vak. Zowel beginnende preparateurs als mensen zonder enige prepareer ervaring krijgen onder begeleiding van ervaren preparateurs de kans om de eerste stappen te zetten binnen de prepareerwereld.

Zowel in het voor- als najaar vindt het workshopweekend plaats in Het Woldhuis te Apeldoorn. Dit groepshuis van stichting Veldwerk Nederland is gelegen te midden van de monumentale bossen van het landgoed Het Woldhuis en is zowel met de auto als met openbaar vervoer goed bereikbaar.

Het aantal deelnemers (minimum leeftijd 16 jaar) bedraagt maximaal 45 personen. Niet vanwege de beperkingen van de accommodatie, maar vanwege de praktijkwerkzaamheden, waarbij elke deelnemer voldoende aandacht moet kunnen krijgen. Vanaf vrijdag 16.00 uur zijn de deelnemers welkom in het Woldhuis en zondag om 17.00 uur wordt het weekend afgesloten.

U kunt kiezen uit één van de volgende workshops:
- het prepareren van vogels;
- het prepareren van kleine zoogdieren;
- het prepareren van vogelskeletten.

Indien u nog nooit een dier hebt geprepareerd is het aan te bevelen om u aan te melden voor de workshop vogels.

De te prepareren dieren

De te prepareren dieren worden uitsluitend door de organisatie verstrekt, voor elke dag 1 exemplaar. Het is niet toegestaan om tijdens het prepareerweekend zelf meegebrachte dieren te prepareren!

Bij de workshop skeletten krijgt u tegen de kostprijs (vanaf € 25,=) reeds schoongemaakt skeletmateriaal aangeboden. Bovendien wordt bij de werkgroep skelet-prepareren een instructieboekje (€ 7,50) beschikbaar gesteld.

Gereedschap

Voor het te gebruiken prepareer gereedschap kan men zelf zorgen, maar dit kan ook ter plekke worden gekocht of tegen het betalen van een borgsom (€37,50) worden geleend.

Prijs en verblijf

De kosten voor een weekend zijn €320,00 voor leden en €370,00 voor niet-leden van de NVP. Dit bedrag is inclusief begeleiding, overnachtingen in Het Woldhuis (slaapzalen), maaltijden, alle prepareer materialen en het gebruik van machines. Betaling kan pas plaatsvinden nadat u een factuur hebt ontvangen.

Vanwege het grote aantal aanmeldingen en de daardoor ontstane wachtlijst, dient u er rekening mee te houden dat het soms lang duurt voordat u deel kunt nemen aan een workshop.

Aanmelden en vragen

Indien u nog vragen hebt kunt u contact opnemen met de workshop coördinator, Walter in ‘t Velt via . Enthousiast geworden? Meldt u zich dan aan via de knop rechts onder het submenu.

Meer leren?

Via private opleiders zoals bijvoorbeeld ‘Bos en Fauna’ kunt u een breed scala aan cursussen en workshops volgen, bijvoorbeeld over het prepareren van vogels, zoogdieren, trofeekoppen, insecten, skeletten, enzovoort.

Een andere manier is het in de leer gaan bij een ervaren preparateur. Het overgrote merendeel van de Nederlandse preparateurs werkt echter hobbymatig en daarmee onregelmatig waardoor in de leer gaan bij hen vaak geen optie is. Niet alle preparateurs hebben hier ook de mogelijkheid voor qua werkruimte. Maar het staat u natuurlijk geheel vrij bij een lokale preparateur te informeren.